Przegląd Elektrotechniczny
tttt/div>

Oldest magazine of Polish electrician. It appears since 1919.

strona w języku polskim english page



No/VOL: 07/2022 Page no. 154

Authors: Vadim Paziuk , Yurii Snezhkin , Natalia Dmytrenko , Serhii Ivanov , Oleksiy Tokarchuk , Ihor Kupchuk :

Title: Właściwości termiczne i fizyczne oraz procesy wymiany ciepła i masy suszenia nasion dyni

Abstract: Badano pojemność cieplną pestek dyni, na którą wpływają dwa czynniki: temperatura czynnika grzewczego oraz wilgotność materiału. Różnica pomiędzy ciepłem parowania podczas suszenia pestek dyni w zróżnicowanym mikrokalorymetrze DMKI 01 od wartości tabelarycznej wynosi 6%. Podwyższenie temperatury czynnika grzewczego z 40 do 60°C skraca proces suszenia 8-krotnie, ale najbardziej odpowiedni jest tryb suszenia w 40°C, w którym kiełkowanie pestek dyni wynosi 98%. Z badań wymiany ciepła i masy podczas suszenia wynika, że na początku zachodzi proces aktywne(go nagrzewania, następnie następuje intensywne odparowywanie wilgoci z materiału, o czym świadczy bliska zeru wartość testu Rehbindera.

Key words: pestki dyni, pojemność cieplna, parowanie, wymiana ciepła i masy, niszczenie.

wstecz