No/VOL: 12/2017 Page no. 183
Authors: Karolina Trzyniec , Paweł Kiełbasa , Maciej Oziembłowski , Magdalena Dróżdż , Piotr Nawara , Zdzisław Posyłek , Renata Leja :
Title: Wykorzystanie emisji fotonów do oceny jakości jabłek
Abstract: Przeprowadzone badania dotyczyły określenia poziomu energii świetlnej emitowanej w postaci fotonów o niewielkim natężeniu i długości fali przez owoce pochodzące z uprawy o charakterze konwencjonalnym. Celem badań było porównanie ilości fotonów emitowanych przez jabłka bez wzbudzania materiału badawczego oraz po wzbudzeniu światłem o długości fali 520 nm. Do realizacji badań wykorzystano autorski układ pomiarowy identyfikujący fotony emitowane przez produkt biologiczny za pomocą fotopowielacza. Do zliczania liczby emitowanych biofotonów wykorzystano środowisko programowania LabView. Odnotowano znaczny wzrost emisyjności fotonów przy oddziaływaniu światłem na produkt (średnio o 530 biofotonów), co potwierdza słuszność stymulacji świetlnej owoców w badaniu emisyjności fotonów.
Key words: fotony, wtórna luminescencja, wzbudzanie światłem, fotopowielacz