Numer: 12/2017 Str. 131
Autorzy: Maciej Oziembłowski , Magdalena Dróżdż , Paweł Kiełbasa , Tomasz Dróżdż , Aleksander Gąsiorski , Piotr Nawara , Sylwester Tabor :
Tytuł: Ultra słaba luminescencja (USL) jako potencjalna metoda oceny jakości żywności tradycyjnej
Streszczenie: Ultra słaba luminescencja wydaje się być uzupełniającą metodą oceny jakości produktów spożywczych. W pracy analizowano emisję fotonów z produktów tradycyjnych oraz porównawczo z podobnych produktów wytworzonych metodą przemysłową. Stwierdzono, że produkty wytwarzane w tradycyjny sposób charakteryzowały się wyższą emisją fotonów, co według różnych hipotez badawczych łączyć można z lepszym porządkowaniem przez taką żywność struktur i procesów w organizmie co przekłada się w efekcie na jej wyższą jakość.
Słowa kluczowe: ultra słaba luminescencja, jakość, żywność tradycyjna, fotony