Numer: 12/2019 Str. 229
Autorzy: Karolina Trzyniec , Ernest Popardowski , Tadeusz Juliszewski , Dariusz Baran , Anna Miernik :
Tytuł: Wykorzystanie ultrasłabej emisji fotonowej do klasyfikacji i oceny jakości czekolad
Streszczenie: W badaniach podjęto próbę wykorzystania ultrasłabej emisji fotonowej do oceny jakości wybranych surowców biologicznych. Sprawdzono poziom wtórnej luminescencji z trzech rodzajów czekolad: gorzkiej, mlecznej oraz białej. Do przeprowadzenia pomiarów użyto stanowiska wyposażonego w fotopowielacz, służący do identyfikacji pojedynczych fotonów. Odnotowano znaczne zróżnicowanie w poziomie emisyjności fotonów z wybranych produktów. Dokonano analizy wyników porównując je z zawartością poszczególnych składników odżywczych. Zastosowano sztuczne sieci neuronowe do określenia zależności pomiędzy poszczególnymi zmiennymi oraz do klasyfikacji rodzaju czekolady na podstawie liczby emitowanych przez nią fotonów.
Słowa kluczowe: emisja fotonów, czekolada, jakość żywności, sztuczne sieci neuronowe.